PRIRODNA I ZDRAVA PREHRANA

Buddha Bowl Zagreb projekt je nastao kao odgovor na urbano-ubrzani način života u našoj metropoli, koji često manjka na izboru zdrave hrane i veganskih jela.
S obzirom na to da zdrava prehrana i podizanje imuniteta nikada nisu bili toliko bitni kao danas, odlučila sam napraviti YoutTube kanal s ciljem promocije zdravih, veganskih sastojaka, recepata i radionica, kao i osnivanje zajednice u kojoj ćemo svoja iskustva i recepte moći izmijenjivati.
Hrvatska je, za razliku od većine drugih EU-zemalja, jedna od onih u kojoj veganskih namirnica bez glutena ima napretek.

Kako bismo i ubuduće mogli uživati u iznimnim blagodatima OPG-ova, zelenih tržnica i placeva, potrebno je kontinuirano crpiti sav taj potencijal zdravih namirnica jer ćemo samo tako moći osigurati raznim lokalnim dobavljačima voća i povrća da opstanu i nastave nas opskrbljivati.
Koristeći se svježim i sezonskim povrćem (koje nabavljamo od lokalnih OPG dobavljača), pomažemo Vam u prijelazu na zdravije, održivije i suosjećajnije odluke po pitanju prehrane.

 

Recepte i način pripreme objavljujem na YouTube kanalu.

 

KOJE SU PREDNOSTI DOMAĆE HRANE?

  • Jedemo li domaće namirnice, istodobno potičemo i održavamo lokalni razvoj, a uzgred gradimo i zajednicu koja ulaže u buduću sigurnost hrane.
  • Pridonosimo smanjenju zagađenja okoliša, jer je hrana koju kupujemo sezonska i ne prelazi velike udaljenosti pa shodno tome znatno manje šteti okolišu.
  • Učimo degustirajući. Domaća je hrana bogata okusom i usklađena s godišnjim dobom, a poznavanje poljoprivrednika pruža nam dublji uvid u njezino porijeklo.
  • Uživamo u širem izboru proizvoda. Budući da se lokalni poljoprivrednici rijetko koriste komercijalnim tehnologijama masovne proizvodnje, često uzgajaju širi spektar sorti na manjem prostoru kako bi zadovoljili lokalne potrebe.
  • Podržavamo male poljoprivrednike, koji moraju platiti dodatnu naknadu da bi postali certificirani ekološki, što zbog njihove veličine često nije financijski izvedivo. Unatoč tome, neki mali poljoprivrednici koriste organske metode, a čak i kada nisu sasma organske, upotrebljavaju znatno manje kemikalija od velikih, industrijaliziranih farmi.